Първите месеци от всяка година- светът е карнавал!!!

От Рио до Венеция, от Ница до Сан Салвадор весели хора шестват по улиците. Анонимността на маските и пищните костюми позволяват поне за седмица да се измъкнем от рамките на ежедневието.
Има няколко теории относно възникването на карнавала като тържество с изобилие от танци, развеселителни програми, храна, напитки и веселие. Една от тях се свързва с етимологията на думата – “carnes levare “, което в буквален превод от латински означава: „премахване на месото“. В повечето католически страни това се свързва с началото на Великите пости. Друга теория застъпва твърдението, че карнавалите имат за цел да прогонят злите духове. Има стотици карнавали по цял свят, но тук са изброени тези, които са най-зрелищни и най-посещавани.

Рио де Жанейро ,Бразилия

Карнавалът в Рио де Жанейро е безспорно най- великолепният и най-пъстроцветен карнавал в света. Съвременният бразилски карнавал е възникнал в Рио де Жанейро през 1641 година и се е превърнал в най-колоритното и мащабно събитие. Той се провежда ежегодно в периода между 13-ти и 16-ти февруари, и стартира с коронясването на главния карнавален персонаж – Крал Момо с два огромни ключа – сребърен и златен, които му се връчват от кмета на града. След това карнавалът “залива“ всички улици, площади и барове. Кулминационният момент е Самба парадът, в който взимат участие най-добрите танцови училища в Рио де Жанейро, а участниците дефилират танцувайки. До 50 000 зрители идват да гледат зрелищното тържество, а събитието се излъчва по цял свят.Днес танците са главния елемент на карнавала, неговия чар. В дните на карнавала на централната алея на Рио се провежда горещо състезание на школите по самба. За час и половина облечените в ярки пъстри костюми от пера и коприна танцьори трябва да покажат подготвения номер – постановка, който са подготвяли цяла година.

Карнавалът в Буенос Айрес, Аржентина

Карнавалът в аржентинския град Буенос Айрес е най-дългият в света. Хора облечени в карнавални костюми могат да се видят в продължение на цели два месеца и съответно през цялото време улиците се превръщат в реки от жители и гости на града. Всяка година в маскарада се включват над 300 000 туристи, желаещи да почувстват магията на огнените танци. Цели 60 дни актьори в приказни карнавални костюми развличат публиката от импровизирани сцени.

Карнавалът във Венеция е вероятно вторият най-известен карнавал в света,след карнавала в Рио.Той започва около две седмици преди “Пепелна сряда“ и продължава до началото на Великите пости. В програмата му са включени много мероприятия като гранд балове, концерти, танци, паради и други интересни събития. Участниците в парада носят пищно орнаментирани карнавални костюми и маски. Тази традиция води началото си от 15-век, но най-вероятно корените й са още от началото на 14-ти век. Венецианската маска символизира призива на хората, които искали да ги възприемат като равни, независимо към коя класа принадлежат.
По време на карнавала улиците са пълни с фокусници, жонгльори, мимове, акробати, клоуни. Искате ли сами да устроите представление на публиката, може да го направите спокойно.Наред с веселите образи се промъква и черната маска на Смъртта. Да помнят хората, че всичко е преходно, да се веселят, похапват, пият и танцуват. Това отличава карнавала във Венеция от множеството други фестивали. Само на него са присъщи мистиката и магията.
По време на карнавала мъжете се обличат като жени, а дамите се маскират като представители на силния пол. Най-популярните костюми са на знатни особи и на шутове, на персонажи от Комедия дел’Арте. Разнообразието е наистина голямо – като се започне от кринолини, пищни перуки, украшения, разноцветни маски, перуки, дълги черни пелерини, маски с огромни носове или шапки на шутове със звънчета. В някои от работилничките в града могат да се видят костюми, които са истински произведения на изкуството. Някои от тях се оценяват на над 10 000 евро. В дните на карнавала Венеция живеела с представленията по театрите и площадите, с танците, веселбите и пъстрите костюми, с продавачите на сладкиши, клоуните и змиеукротителите. Но най-големите атракции били водната процесия с богато украсени лодки и маскирани гребци и най-вече пищният бал на площада „Сан Марко“, с който приключвали празненствата.
„Полетът на Ангела“ – стара традиция от средните векове. От върха на камбанарията на площада „Сан Марко“ бе опънато двойно въже и по него бавно се издигна и спусна фееричната бяла фигура на Ангела. За първи път ритуалът е бил извършен от един турчин, който обещал на тогавашния дож, че ще скочи от високата кула.В днешно време тази роля се играе от жена-известна манекенка или актриса.

Кулминацията в Ница е „битката с цветята”

Карнавалът в Ница е също едно от най-мащабните събития, наред с бразилския и венецианския карнавал. По време на карнавала Ница буквално се взривява от разтърсваща празнична атмосфера, която залива целия град – през деня се провеждат паради, а вечерта тържеството продължава на фона на запален голям огън на открито и фойерверки. В първия ден кралят на карнавала пристига тържествено в целия си блясък, заобиколен от оглушителните писъци на празнуващите, а в последния ден се организира карнавал, който е съпроводен с пъстроцветни светлини, озаряващи улиците в Ница.
Тази година организаторите на събитието са решили да нарекат Краля на карнавала “ Кралят на Космоса“. Сцена на Битката на цветята е крайбрежната Променад дез Англе, където от 18 платформи с цветни инсталации ще летят към вас мимози, гербери, лилии… Tанцьори и музиканти, дошли от четирите краища на света ще развличат зрителите на този необикновен парад.Фестивалът привлича ежегодно над един милион туристи от цял свят в елегантната столица на Лазурния бряг.

Карнавалът в Санта Крус де Тенерифе е един от най-важните карнавали в света. Тържеството стартира на улиците на града в петък, преди същинския карнавал, с грандиозен парад, който достига своята кулминация през нощта, когато хиляди костюмирани хора танцуват до ранните часове на следващия ден. Карнавалът се състои от две различни части: официален карнавал и на карнавал на улицата. Към официалната част се присъединяват около сто групи, всяка от които включва около петдесет участника. В карнавала на улицата вземат участие хората, които са част от партито.

Карнавалът в Бенш,Белгия– е събитие, което се провежда всяка година в белгийския град в неделя, понеделник и вторник преди “Пепелна сряда“. Неговата история датира от 14-ти век. Фокусна точка на събитието са клоуните – изпълнители, известни като “Gilles“. Те се отличават с ярки дрехи, восъчни маски и дървени обувки. Броят им надвишава 1000 участника, които са на възраст между 3 до 60 години. Всички “Gilles“ са мъже и този статут се предава от баща на син, но само от местните жители на града. От сутринта до здрач на последния карнавален ден те танцуват под звуците на барабани и гонят злите духове с пръчки.

Карнавалът в Берлин, Германия

Още от 1996 година карнавалът на културата в Берлин е най-популярното и дългоочаквано събитие в града. Карнавалът, който цели отпразнуването на различните култури в рамките на града, се провежда всяка година. Берлин е дом на повече от 450 000 души от цял свят и е най-международният град в Германия. Берлин привлича внимание с множеството уникални храни и международна кухня, съчетани с музика и танци. В карнавала участват около 80 различни култури – тук можете да се насладите на самба ритмите, на бразилските барабанисти, конгоански певци, корейски културни групи и на още много изумителни участия.

Карнавалът в Кьолн,Германия

„Петият сезон на годината“, както се нарича карнавалът, започва на 11 ноември в 11:11 часа. Фестивалът на улицата, наречен още „лудите дни“, е с продължителност една седмица и се чества в периода между “ Женския четвъртък“ и “Пепелна сряда“ . „Лудите дни“ на карнавала се честват с партита по улиците, обществените площади и в кръчмите. Но акцентът на тържеството е на уличния карнавал “Розенмонтаг“ с марша на култовите и характерни за карнавала три основни персонажа – Принцът, Селянинът и Девицата.

Аналогичен празник у нас са кукерските игри.

Кукерите са българските карнавални фигури — мъже, предрешени като зверове или типични персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът), винаги са с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. По-стар обичай в периода между Месни и Сирни заговезни (Сирница) в Източна България и между Коледа и Богоявление в Западна България. Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други.